Zomerterras 2012:

RECYCLING ART PROJECT

Stichting Metamorphose organiseert tijdens het Zomerterras het Recycling Art Project. Een kunstproject waarbij vier installatiekunstenaars wordt gevraagd om met afval plastics een installatie te realiseren in de vijver naast het festivalterrein. Hiermee wordt op een ludieke manier aandacht gevraagd voor het inzamelen, scheiden en recyclen van plastics.

Zo is kunstenaar Coen Hoogstraten gegrepen door het smelten van de ijskappen. Lightberg is een installatie waarbij de smeltende ijsschotsen in het Lago Argentina (Patagonië) van binnenuit worden verlicht tot enorme lichtsculpturen. IJsbergen krijgen hun prachtige blauwe gloed doordat het eeuwenoude ijs is gevormd uit samengeperste sneeuwkristallen, waarbij de enorme druk de zuurstof tussen de kristallen heeft verwijderd en waardoor alleen het blauwe licht weerkaatst (groen en rood worden geabsorbeerd). Nu de ijskappen langzamerhand verdwijnen is het tijd om de schoonheid ervan te vangen in een sculptuur van plastics, het materiaal waar onze oceanen mee vol lopen.

Kunstenaar Sander Groen heeft het idee opgevat om met ingezameld plastic de “Grüne Punkt” te realiseren. Dit is het internationale logo voor recycling en staat op gerecyclede plastics. Het metershoge kunstwerk straalt een zekere autoriteit uit dat de indruk achter laat van de noodzaak tot inzamelen en scheiden van plastics. In samenwerking met Lucas van Oosten zal de constructie hiervoor worden gemaakt van draadstaal.

Tenslotte zal installatiekunstenaar Ron Blom (genomineerd bij Fancy Fence 2009) de Vuilnis Fontein gestalte geven. Een vlek van drijvende lege flessen op het water. Verschillende flessen zweven in de lucht. Er is sprake van een omkering. De zwevende flessen lijken uit het water tevoorschijn te komen. Of worden ze in het water gegooid? Het gehele kunstwerk wordt van onder water aangelicht. Het kunstwerk wil middels haar minimale esthetiek aandacht vragen voor al het plastic. Zonder oordeel wordt zichtbaar wat is.

Het project R.A.P zal zaterdag 4 augustus om 22.00 uur geopend worden door de wethouder van Cultuur van Vlaardingen.

PIXELMANIA

Op de zondagmiddagen 5 en 12 augustus organiseert stichting Metamorphose het kunstprogramma Pixelmania. Dit is een actief doe programma dat bezoekers in staat stelt op eenvoudige wijze een zelfportret tot stand te brengen met gebruikmaking van fotografie, computerbewerking en door middel van schilderkunst.

Er zal door Ton Delfos (de festivalfotograaf) een portret worden geschoten, dat op de computer wordt bewerkt tot een bestand van 16 x 20 pixels met 16 kleuren. Dit wordt op een groot vel met ruitjesveld opgezet en door de deelnemers ingeschilderd. Aanvankelijk ziet men hierin het eigen portret niet, maar op grote afstand zal het zelfportret herkenbaar worden.

Van te voren worden 16 mengkleuren aangemaakt, zodat de maker hiermee zelf aan de slag kan. Kunstenaar Cees Eykelenboom begeleidt de deelnemers tijdens de workshop.
Een betrekkelijk eenvoudige manier om een zelfportret te creëren, waarbij enige precisie van de deelnemers mag worden verwacht. Dit kunstprogramma is geschikt voor bezoekers in de leeftijd vanaf 9 jaar.

Recycling Art Project en Pixelmania zijn initiatieven van stichting Metamorphose en worden gesteund door gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, stichting Zomerterras, NV Irado en Waterweg Wonen.

Meer info: Zomerterras

Techniek: OhReally.nl