INSCHRIJVING TEGENLICHT (NACHT VAN DE NACHT 2014):

TEGENLICHT

8e editie van DE NACHT VAN DE NACHT op 25 oktober 2014

Op zaterdag 25 oktober, de laatste zaterdag van de maand waarop de klok naar wintertijd wordt gezet, zal het evenement Tegenlicht plaatsvinden op en rond de Markt in Vlaardingen.
Uit de inzendingen van de open inschrijving die gejureerd is op 11 oktober zal een 10 tal acts worden gekozen om invulling te geven aan het avondprogramma. Anders dan voorgaande jaren is er gekozen voor een evenemententerrein waarop de acts in een blokschema worden gepresenteerd. Het publiek is vrij om te kijken en beleven waar en wanneer zij dit wil.
Straattheater, toneel, performance, dans, muziek, beeldende kunst en poëzie zijn de ingrediënten om het thema Tegenlicht gestalte te geven. Lichtvervuiling, energieverspilling en verspilling van grondstoffen, duurzaam handelen, recycling van afval en de bewustwording van de mondiale milieuproblematiek is uitgangspunt voor de optredens tijdens de nacht. Maar ook het aanbreken van de winter en terug zetten van de klok naar wintertijd is op deze zaterdagavond de insteek voor het programma.

Vanwege het opzetten van een evenemententerrein op en rond de Markt is er in de middag al een programma voor de jeugd. De Vertelmeijer uit Maassluis doet om het uur zijn verhaal in een woonwagen. Vanaf 14.00 uur kunnen kinderen en ouders genieten van 2 leuke toepasselijke workshops die met duurzaamheid en recycling te maken hebben. Het Verbeeldingsatelier geeft een workshop om van oude afgedankte kleding nieuwe kledingstukken te maken. Studio Beeldig zal met kinderen aan de slag om uit afvalplastic mooie lampionnen te maken, die ’s avonds in een gezamenlijke optocht met de gemaakte fashion getoond worden als start van het avondprogramma.
Ook zijn er diverse kraampjes die allen te maken hebben met het thema. Stadslandbouw van Ruytenburch zal van eigen bodem hapjes aanbieden en aan het eind van de middag is er een optreden van het akoestisch duo Mais uit Schiedam. Het duo vindt op hun instrumenten de uitdaging om bekende en onbekende songs ‘klein’ te spelen, waardoor de liedjes opeens een toegankelijke wending krijgen.
Het middagprogramma is toegankelijk voor het hele gezin en is bovendien gratis.

In het voorprogramma van de avond zal het optreden verzorgd worden door Tuff Enuff Acoustic uit Tilburg. Een geheel eigen sound met een mix van eigen muziek en covers van blues, jazz, funk tot pop. De wethouder van o.a. cultuur Cees Oosterom zal de avond openen om 20.00 uur, waarna de openingsceremonie verricht zal worden door de kinderen die in de middag kleding of lampionnen hebben gemaakt. Op de binnenplaats van het stadhuis vindt de eerste act plaats die verzorgd wordt door Dansschool Judels in samenwerking met Esther van Leeuwen onder regie van Sjaak Overveld. Daarna start het programma waarbij nog niet verklapt wordt hoe laat wie speelt. Deelnemers zijn o.a. Bodemloos Locatietheater, Toneelgroep Waan, Theatercollectief Brauw, Dandyesko, Straattheater Indigo, Kunstenaar Frans de Winter met een performance, Toneelvereniging Risk, Simone Verhoef en Greetje de Jong die het Poëzieplein verzorgt. Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje en een gezellig samenzijn zal tot ca. 23.15 uur duren waarna Tuff Enuff Acoustic haar laatste optreden verzorgt. Om 0.00 uur is het festival ten einde en kan de bezoeker de after party vieren in de Harmonie, waar Dansen op de ’70, ’80 en ’90 wordt gehouden.

Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij de Stadsgehoorzaal en te bestellen via de website www.stadgehoorzaal.nl of op de Markt vanaf 19.30 uur voorafgaand aan het festival. Het programmaboekje en het bandje krijgt u bij de kassa aan het festival. Kinderen onder de 12 jaar en onder begeleiding van een ouder zijn gratis. Bestel tijdig want het aantal kaarten is gelimiteerd.

Voor nadere informatie kunt u kijken op de website www.denachtvandenacht.nl

TEGENLICHT is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Rotterdam Fonds, J.E. Jurriaanse Fonds, Stadsgehoorzaal, NV Irado, Kade 40, Duurt & Co


Maak een korte voorstelling voor de Nacht van de Nacht, een klein gerenommeerd (meer) kunsten evenement in Vlaardingen en win € 500,- om je act uit te voeren op 25 oktober 2014.

Stichting Metamorphose organiseert jaarlijks de Vlaardingse versie van de Nacht van de Nacht. Het evenement omvat een smeltkroes van kunstzinnige activiteiten op het gebied van toneel, performances, beeldende kunst, kleinkunst, straattheater, film, poëzie, muziek en dans met betrekking tot het aanbreken van de wintertijd; het eerder donker worden. Het vergroten van het bewustzijn tot energie besparen en duurzaamheid bevorderen is hier het doel. Met professionals uit verschillende disciplines van kunst, zullen acteurs en spelers een podium worden geboden en hen begeleiden tijdens het creatieve proces om tot een voorstelling of kunstuiting te komen en deze op te voeren voor een breed publiek, waarvan een registratie wordt gemaakt en verspreid.

TEGENLICHT
Het project Tegenlicht is de 8e editie van het festival dat plaatsvindt op 25 oktober 2014 in het oude historische centrum van Vlaardingen. Gevraagd wordt een stuk te maken op het gebied van toneel, theater, dans of performance dat aansluiting vindt op een van de onderstaande criteria:

- lichtvervuiling, laat het donker donker;
- het aanbreken van de wintertijd, de klok gaat een uur achteruit;
- energie besparen, zuinig omgaan met energie en grondstoffen;
- duurzaam handelen en bewustwording van milieuproblematiek;
- recycling van afval tot grondstoffen;
- verspilling van energie, voedsel en grondstoffen;
- social enviroment, verschraling van de maatschappij, normen en waarden.

De inzendingen worden geselecteerd door een vakkundige jury, waarna een voorpresentatie zal volgen. Uit de inzendingen zullen een tiental producties worden gekozen die op 25 oktober tijdens het festival worden op(uit)gevoerd.
De jury let op originaliteit m.b.t. het te benaderen onderwerp en de diversiteit van de inzet van disciplines (cross over).

De inzending bestaat uit een concept, een script en een technische uitvoering. Dit kan op 1, maximaal 2 A4tjes, vergezeld met een impressie (foto’s, film) worden toegezonden. Vermeld ook de gegevens en het aantal medespelers, de vloeroppervlakte en bijzondere benodigdheden.

Het evenement vindt plaats in het oude centrum van Vlaardingen op de Markt rond de grote kerk. Voor de uitvoeringen zijn een tiental locaties beschikbaar die op aanvraag kunnen worden toegezonden. (locatie fotografie en plattegrond).

Sluitdatum inzendingen: 25 september 2014
Voorpresentaties: 11 oktober 2014
De jury zal bestaan uit Sylvia Hagers (Kade 40), Tim van Dorp (Kroepoekfabriek), Joriene Blom (Stadsgehoorzaal), Cees Eykelenboom (Stichting Metamorphose), Lars van Straaten (Toneelvereniging Risk)

Je kunt je idee(en) inzenden aan:
Cees Eykelenboom / c.eykelenboom@kpnplanet.nl

Stichting Metamorphose
Secretariaat: Landstraat 53, 3131 CE Vlaardingen
www.stichtingmetamorphose.nl
www.denachtvandenacht.nl

Het evenement ‘TEGENLICHT’ is een productie van stichting Metamorphose en wordt mogelijk gemaakt door gemeente Vlaardingen, Rabobank Rotterdam Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fondsw Schiedam Vlaardingen, J.E. Jurriaanse stichting, Donatiefonds DeltaPort, Shell Social Investment.


Meer info:

Techniek: OhReally.nl