Zomerterras 2009:

FANCY FENCE EXTENDED 2009

Fancy Fence Extended 2009 was dit jaar een groot succes. De opening en het discussieprogramma werden goed bezocht, maar het was in de gestelde tijd niet te volbrengen, waardoor er een onderbreking in het programma kwam van een uur om na de band met de uitreiking te hervatten. 36 kunstenaars hebben hieraan deelgenomen te weten:
Rinke Baaima, Erik van de Belt, Ron Blom, Annette Braad, Willem de Broeder, Hans Bakker, Klaas Burger (fotografie), Jet Crielaard, Beaty Czetö, Ton Delfos (fotografie), Jan van Dorp, Carry van Delft, Joop van Dongen, Jan Willem van Doorn, Esther van Duffelen, Elly Dijkshoorn (print), Cees Eykelenboom, Frédéric Fortanier, Marjon Hoogendijk, Willem van Hest, Marieke van ’t Hof, Nel de Jong (fotografie), Maarten Kramer, Zhanhong Liao, Celieke van der Linden, Magriet Mostert (print), Ruth Meijer, Wim Moerman, Bert Otto, Marian Plomp, Cees Roele (fotografie), Bojoura Stolz (fotografie), Heleen Verdonk (fotografie), Karin de Visser, Elsje Visser, Esther Zitman (fotografie).

Het vertrekpunt voor de kunstenaars was dit jaar iets met het Oranjepark / ’t Hof te doen. De Vlaardingse cultuur kan als draagvlak dienen om de tradities van het Vlaardingse tot uiting te brengen. ’t Hof (Oranjepark) en het Hoge Laantje (Lovers Lane) als traditionele plek voor de geschiedenis van Vlaardingers, lenen zich uitstekend als uitgangspunt om met kunstenaars hier aandacht op te vestigen, waarbij deze historische plek het uitgangspunt vormt om kunst te koppelen aan deze traditie.
Vanuit het verleden is deze historische plek, die zijn oorsprong vindt in de Buytenplaets van Willem van Ruytenburgh (rond 1650), de man in het gele pak op het schilderij van Rembrandt’s Nachtwacht, tot aan de functionaliteit van het park als decor voor romantische wandelingen van het Hof naar het Hoofd uit recent verleden. De talloze gekerfde inscripties in de oude beuken aan de Hogelaan zijn hier nog stille getuigen van. Deze lokale traditie vormt uitgangspunt voor de deelnemende kunstenaars, waarbij de wens bestaat dat deze traditie levend moet blijven en zelfs moet worden geactualiseerd.

De jury bestond uit de volgende personen:
Kees van der Windt (ex wethouder cultuur en voorzitter stichting Mareado), Jan Robberegt (wethouder cultuur), Hans van langerak (voorzitter stichting Zomerterras), Diane Frenay (deskundige Kunstenaars & Co Amsterdam), Frans Assenberg (parkdeskundige en journalist), Sjaak Janson (penningmeester stichting Metamorphose) en Marja van der Have (secretaris stichting Metamorphose).

Er waren 6 genomineerden die in aanmerking kwamen voor de prijs van € 1.000,- die door de stichting ter beschikking was gesteld. De uitslag van de jury luidde als volgt:

Joop van Dongen: ‘Hoffelijkheden’
Door de jury verstaan als kleurrijk eerbetoon aan respect voor cultuur, voor kunst, voor natuur, voor elkaar. Verbeeld in vrolijke kleuren in een harmonieus tafereel waarin elementen voorkomen van de geschiedenis van de plek.

Carry van Delft: ‘Hof van Vlaardingen’
Woord en beeld vullen elkaar aan en verwijzen naar elkaar, dit overstijgt het idee aan een illustratie of plaatje bij een gedicht.
Poëtisch en mooi, kleurrijk zonder zoet te zijn.

Rinke Baaima: ‘Dynamic place’ Dynamisch, zoals ook de titel zegt, kleurrijk en vrolijk, faciliteit voor een eeuwig durend feestje in het park.

Ron Blom: ‘Paths remembering it..’ De geschiedenis bepaald in Ron’s werk de vorm, het vaste kader waarmee telkens opnieuw een frisse blik op het park kan worden geworpen, een mal voor de toekomst. De plaatsing op de hekken, voor het zwarte doek is helaas een slechte keuze, het is belangrijk echt te kunnen zien hoe het kunstwerk bedoeld is. Voor de jury was ondanks dat geen belemmering om het werk te nomineren, ‘we kijken er doorheen’.

Beaty Czetö ‘De heer van Vlaerdingen herleeft in het hof’
In prachtig diep Delfts blauw herleeft de heer van het hof vandaag in het park, samen met een naar bladeren happend hondje, dat ook op de nachtwacht te vinden is. Een mooi werk van goede kwaliteit. Elementen van de geschiedenis verwijzen naar de opdracht van fancy fence, de stap verder die van een kunstenaar van deze kwaliteit kan worden verwacht mist een beetje.

Ton Delfos ‘Strings in het hof’
Een zachtjes zingende minstrele uit de middeleeuwen blijkt dichterbij gekomen een hedendaagse spannend geklede dame met hippe laarzen en een elektrische gitaar, in het maanlicht. Een prachtige compositie met feeërieke sfeer, die vroegere tijden en vandaag prachtig één laat worden en geheel voldoet aan de wens om de traditie levend te houden en tegelijk te actualiseren.

Ton Delfos is verkozen tot Winnaar van de Fancy Fence Extended 2009.

MONUMENTAAL SCHILDEREN MET KINDEREN

Ook dit jaar is er weer volop geschilderd met de kinderen. Onder het motto: ‘HET WERK IS NOG STEEDS NIET AF...’ werden op de zondagen tijdens het programma klassieke muziek van 12.00 tot 16.00 uur monumentaal geschilderd aan een heel groot kunstwerk (6 bouwhekken vol: 21 x 1,75 meter!) met de voorstelling van de reis om de wereld. Door 2 kunstenaars (Cees Eykelenboom en Wim Moerman) werd opgetekend waarna de kinderen, al dan niet op een trapje, hun creativiteit konden botvieren. Animo was er meer dan voldoende en soms moesten kinderen even wachten op hun beurt. Het enorme kunstwerk is in de derde week van het Zomerterras voltooid en aan de omheining van het festivalterrein toegevoegd.

Meer info: Zomerterras

Techniek: OhReally.nl